Ce este ABA
Ce este analiza comportamentală aplicată? De la începutul anilor '60, analiza comportamentală aplicată sau ABA a fost folosită de sute de terapeuţi pentru a dezvolta abilităţile de comunicare, de joc, abilităţile sociale, academice, de autoîngrijire, de muncă şi de trai în comunitate şi pentru a reduce comportamente-problemă la persoanele cu autism. Există multe cercetări care au demonstrat că ABA este eficientă pentru îmbunătăţirea rezultatelor copiilor, în special pentru abilităţile lor cognitive şi de limbaj. În decursul ultimelor decenii au apărut mai multe modele care folosesc ABA, toate folosind învățarea comportamentală. Totodată, toate folosesc strategii care se bazează pe principiile lui Skinner. ABA este adeseori dificil de înţeles dacă nu este văzută atunci când este aplicată. Poate că este mai util să începem prin a descrie ceea ce au în comun toate aceste modele de ABA. În predare, metodele ABA folosesc următorul proces în 3 paşi:
- Un antecedent, care este un stimul verbal sau fizic, precum o comandă sau o cerere. Acesta poate veni din mediu sau de la o altă persoană sau poate fi un stimul intern;
- Un comportament rezultat, care este răspunsul sau lipsa răspunsului la antecedent a subiectului (în cazul nostru, subiectul este copilul),.
- O consecinţă, care depinde de comportament. Consecinţa poate include întărirea pozitivă a comportamentului dorit sau nici o reacţie, în cazul răspunsurilor greşite. ABA vizează învăţarea de abilităţi şi reducerea comportamentelor problematice.
Majoritatea programelor ABA sunt foarte structurate. Abilităţile şi comportamentele vizate se bazează pe o curriculă prestabilită. Fiecare abilitate este împărţită în paşi mici şi predată folosind prompt-uri care sunt treptat eliminate pe măsură ce paşii sunt învăţaţi. Copilului i se oferă oportunităţi repetate de a învăţa şi exersa fiecare pas în mai multe locaţii. De fiecare dată când copilul obţine rezultatul dorit, acesta primeşte întărire pozitivă, precum cuvinte de laudă sau altceva pe care copilul îl consideră extrem de motivant, cum ar fi o mică bomboană. Programele ABA adeseori includ sprijin pentru copil la școală, cu un ajutor personal, situație care vizează transferul sistemic de abilităţi spre un mediu şcolar tipic. Abilităţile sunt descompuse în elemente constitutive care pot fi abordate individual și sunt construite pas cu pas, astfel încât copilul învaţă cum să înveţe într- un mediu natural. Facilitarea jocului cu copii de aceeaşi vârstă este adeseori parte din intervenţie. Succesul se măsoară prin observaţie directă, prin colectare de date şi prin analiză - toate acestea fiind componente esențiale ale ABA.